Pygame and audio playback

 1. Хора, някой знае ли дали съществува порт на тази библиотека за python3.5? Изглежда ми с много добри функционалности. Всъщност, се опитвам да пускам мп3-ки през пайтън, обаче опитах разни библиотеки и нищо не сработи както трябва. pyglet също не искаше да пуска... зареждаше файловете както трябва, не хвърляше грешка, ама просто не пускаше аудио Изпринтва това:

  [mp3 @ 0x29ea240] max_analyze_duration reached

  Информация за нещо просто и читаво за изпълнение на аудио също би ми била полезна!

  http://pygame.org/ftp/

  Това е всичко предоставено от сайта и версиите, които поддържат пайтън3.5 са 1.9.2, за които виждам само уиндоуски дистрибуции.

 2. @Симеон, ако търсиш за linux, виж дали нямаш пакет в package manager си. Те обикновено са билднати от соурса и са за python версията предлагана в дистрибуцията. Ако няма такъв пакет, може да си инсталираш от соурс. Лесно е(с setup.py, както ни показваха на лекции). Така ще ти бъде за версията на python, която имаш. Както като инсталираш пакети с pip. А коя версия на pygame да изтеглиш, мисля, че няма голямо значение дали е 1.9.1 или 1.9.2. Ето и линк с малко повече информация: http://pygame.org/wiki/GettingStarted

  Ето и как се build-ва в Arch Linux : https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=python-pygame

  За плейването на mp3-ки, пробвай да конвертираш до ogg, например с vlc или направо с ffmpeg. Може да имат някакви проблеми с кодеците за mp3. Едно време, в Убунту или Федора, те се инсталираха отделно, защото не бяха open source май.

 3. @Веселин, инсталирах го с tar.gz, изтеглен от сайта им. То убунтуто само си рънва setup.py-а. Съответно се качи при пайтън2.7 и там работеше както трябва. Иначе, не искам да го правя в плейър, който се инсталира отделно, както vlc. Всички дистрибуции са незавършени в тоя сайт на pygame. Честно казано ми се иска да направя нещата с PyQt, обаче и той също няма дистрибуция за пайтън3.5. Доста съм нов в линукса и последните два дни го затрупах ужасно много с какво ли не и вече ми се ще да си намеря нещо, което просто го слагам и работи.

 4. @Симеон това е така, защото в Убунто python2.7 ти е основния python(ако напишеш python в терминала ти рънва python2.7). Трябва като разархивираш tar.gz файла да си ръннеш setup.py с python3 командата(python3 setup.py мисля, че е). PyQt си върви на python3.5. Tези дистрибуции на сайта на riverbanks са за windows. За Linux си имаш само соурса и може да си го билднеш за python3.5.

  P.S: Препоръчвам ти да затриеш тва Убунто и да си инсталираш Manjaro: https://manjaro.github.io Това е Arch Linux за beginner-и в Linux. Много по-добро е от Ubunto и там pygame и pyQt просто ги инсталираш с една единствена команда и просто работят. След като го инсталираш от сваленото iso, е добре първо да си го update-неш до последната версия на пакетите, понеже iso-то на сайта е от декември месец и може там python да не е последния python3.5.1, а да е python3.5.0 или 3.4. Това става с: sudo pacman -Syu . И в Manjaro си имаш пакети за pyQt и pygame в package manager-а за python3.5(по-подразбиране нямаш инсталиран pip със python-a. Можеш да си го инсталираш със sudo pacman -S python-pip, ако ти трябва). За да си инсталираш pygame в Manjaro, направи следното: yaourt python-pygame (без sudo) и избери aur/python-pygame 1.9.2pre.20141217-1 и това е. Аз го имам инсталиран този пакет и си работи с python3.5 без никакви проблеми. Ако искаш pyQt, можеш да си го инсталираш с: sudo pacman -S python-pyqt5 за pyQt5 и Qt5 или с sudo pacman -S python-pyqt4 за pyQt4 и Qt4.

 5. Не става при мен така, както си описал с Убунту. PyQt зависи от SIP, на което като му изтегля архив, в документацията пише, че се инсталира с python configure.py и после make. Като го задействам с python3.5 configure.py, това минава, ама после като пусна make, изгърмява, не намира някакви С хедъри:

  siplib.c:20:20: fatal error: Python.h: No such file or directory #include <Python.h> ^ compilation terminated.

  Така че изобщo не мога да я докарам до инсталацията на самия PyQt. Дано екипът обърне внимание на въпроса ми, иначе наистина ще пробвам със смяна на линукса.

 6. @Симеон виж дали имаш файла Python.h в /usr/include/python3 или /usr/include/python3.5 или /usr/include/python3.5m или нещо такова във /usr/include. Ако си спомням правилно, в убунту и федора имаше два вида пакети - runtime и development. Runtime пакетите нямат header файлове. Ако нямаш файла Python.h, най-вероятно ти трябва development пакета. Те са обикновено в този формат: именапакет-dev или именапакет-devel.

 7. Получих малко помощ от човек от екипа и успях да подкарам разни неща. Посъветва ме да използвам тези команди:

  sudo add-apt-repository ppa:fkrull/deadsnakes sudo apt-get update

  sudo apt-get install python3.5-dev

  Какво, как и защо - не съм аз човекът, хаха. Много благодаря за помощта, да видим къде ще е следващото закопаване (:

 8. Не е особено добра идея да използваш PyGame. Проектът е зарязан преди доста време, подкарването му под Python 3 е болка.

  siplib.c:20:20: fatal error: Python.h: No such file or directory #include <Python.h> ^ compilation terminated.

  В някои дистрибуции слагат хедърите на cpython в отделен пакет с име python-dev. Аналогично може да ти трябва такъв -dev пакет и за Qt5. След това компилирането на PyQt5 за Python 3.5 не би следвало да е особено трудно :)

Трябва да сте влезли в системата, за да може да отговаряте на теми.